dimarts, 10 de maig del 2011

Roser Amills Bibiloni, terratrèmol poètic


ROSER AMILLS BIBILONI, poeta, escriptora i periodista nascuda a Algaida, Mallorca, 1974. Viu i treballa a Catalunya des de 1992 (3 anys a Bellaterra, 8 a sant Cugat i 4 treballant a Sabadell, ara viu a Barcelona). Periodista en exercici des de 1995, ha treballat per a Grijalbo-Mondadori, Grupo Zeta, RBA Revistes, RBA Llibres, Seix Barral, Grup Godó, Grup Planeta, Grup Cultura03, Grupo Recoletos, 25TV i Globus Comunicación; ha estat responsable de les revistes Interiores (La Vanguardia-El Mundo), Estilo Clásico (MC Ediciones), Espacio Amigo (Grup Cultura03), Summum (Grupo Zeta)... Homenatges i cicles: Joan Brossa (Aula de Poesia de Barcelona), Sylvia Plath (juntament amb Montserrat Abelló), José Agustín Goytisolo (Aleph, Canal 33), Jordi Pope, Gastón Baquero, Elisabeth Bishop (trad. poemes revista Poiesis, 1999) i Matthew Tree (cicle lectura Biblioteca Mercè Rodoreda). Primer Premi de Narrativa Sant Jordi 1997, Universitat de Barcelona, i Primer Premi de Poesia Universidad Politécnica de Madrid. Reconeguda (maig de 2005) en el cicle "L'escriptor santcugatenc del mes", galeria d'art Canals i Ajuntament de Sant Cugat. La seva obra ha estat traduïda al castellà i el francès. Actualment, assessora editorial, articulista per a diaris i revistes, tutora tallers literaris, en especial de poesia eròtica. Més informació a http://www.therosario.com


Títols publicats: Mejan, biografia del pintor, Anuart Edicions, Barcelona 1998; Uno solo, por favor, Calambur Editorial, Madrid, 1998. 1er Premi de Poesia de la Universidad Politécnica de Madrid; Lais per amants distingits i altres paraules. Vilobí d'Onyar: Abadia Editors, 2004, pròleg d'Andrés Rábago “El Roto”; Nos casamos, Maeva Editorial, Madrid 2004; Vivir con serenidad, Océano-Ámbar, Barcelona 2004; L’arbreda ebrenca, Recull de relats, antologia col·lectiva, prologat per Víctor Amela, March Editor, El Vendrell 2010 .

Què s'ha dit de MORBO, el poemari més recent:
“Una glopada d'autenticitat contra el temps”.



Josep Igual Febrer (Benicarló, 1966) és autor d'una extensa obra que des del centre motriu de la poesia s'ha escampat també pels territoris de l'assaig dietarístic, l'estudi literari, els llibres de viatges, el retrat biogràfic i la novel·la, amb un total de vint-i-cinc títols.

* * *


“Més d’un i d’una envermelliran –pudor mal entés- llegint ‘Morbo’: perque encara és insòlita en una dona eixa valentia amb que Roser Amills Bibiloni despulla els espasmes de l’ànima, el cor i el sexe. Quin prodigi de força, coratje i veritat, quin poemari magistral! ‘Morbo’ és poesia encesa, pura lucidesa. Roser Amills Bibiloni et fa desmaiar amb el parpalleix de cada vers de bellesa crua. Entendreix i erotitza, trasbalsa i emociona: no pots llegir ‘Morbo’ i restar incòlume…”.


Víctor-M. Amela (Barcelona, 1960), es autor de más de 1.500 “contras” de La Vanguardia y ha sido distinguido con diversos premios de periodismo: Asociación de la Prensa de Madrid, Gremi d’Editors de Catalunya, Protagonistas, Micrófono de Plata, Àngel de Bronze, Antonio Mompeón Motos, Ferrer Eguizábal…


I jo volia que volia

I jo volia ser dolenta, volia ser rebel 

i volia ser molt puta, 
volia deixar d'estudiar i acabar de cambrera 
en un restaurant oblidat de carretera, 
volia no creure més que en allò que veig, 
no esperar mes comprensió 
que la que pugui proporcionar un gat,
volia gatejar nua per una platja deserta, 
volia ser el refugi dels camioners, 
la mosso d'esquadra calenta, 
[...]
ser la que no fa preguntes i només escriu poemes 
mentre la sacsegen al llit, volia ser cardada 
sota la música taladradora del heavy metal dels 80,
saber-ho tot del morbo que tot ho redimeix, 
volia ser del sexe a l’aire lliure solcat d’aspersors, 
de l'amor-fum de tabac directe als ulls
però no vaig poder. No encara.



Parpellejo



Amb els ulls tancats em gaudeixo.
Amb els ulls oberts m'aprecies
qualsevol dels orificis.

Per això és que parpellejo,
per tenir-ho tot.

Roser Amills, "Morbo",
March Editor 2010


1 comentari:

Sandra D.Roig ha dit...

Hola!
quina il.lusió veure que Roser ocupa un lloc al teu Terbol, vaig anar a llegir a la presentació de Morbo, i també estic amb contacte amb Roser.
Si que és agosarat però no pas extraordinari, hi ha molta poersia eròtica escrita per les dones, el que passa es que co9ntinuem necessitant un reclam per tal que un llibre sigui llegit, i penso que no caldria, l'has de llegir i prou perquè segur que alguna cosa aporta.
Una abraçada Júlia.