dimarts, 25 de setembre del 2018

MARIA CARME ROCA, PREMI PRUDENCI BERTRANA


Resultat d'imatges de Maria Carme Roca

Maria Carme Roca (Barcelona, 1955), historiadora i filòloga, fa molts anys que es dedica de forma professional a l'escriptura. Això no és gens fàcil i per aconseguir-ho cal, a més a més d'escriure bé, ser treballadora. Té un munt de llibres publicats, una part dels quals dedicats als infants i joves.
Resultat d'imatges de maria carme roca llibres
Ha rebut diferents premis, com ara el Néstor Lujan de novel·la històrica, el Barcanova i el Lola Anglada. També ha desenvolupat i desenvolupa un munt d'activitats relacionades amb el món literari. Molts dels seus llibres de narrativa per adults es poden emmarcar en això que en diem novel·la històrica, tot i que aquesta mena d'etiquetes sovint són una mica reduccionistes.
Resultat d'imatges de maria carme roca llibres
Ara li acaben d'atorgar el prestigiós premi Prudenci Bertrana de novel·la, amb El far, un llibre que es publicarà a primers de novembre. Aquest premi, com tants d'altres, compta amb un munt d'homes premiats, en comparació amb el nombre de dones, tan sols cal fer números (34/9!!!). Això passa en molts àmbits però en el de la literatura no s'hi val a dir que no hi ha dones escriptores, n'hi ha hagut i n'hi ha un munt i algunes amb una llarga trajectòria consolidada, com la mateixa Maria Carme Roca. Aquests dies es parla molt de la manca de paritat en el món de l'autoria i la direcció en el món escènic però crec que aquests diferències en el món literari no es posen gaire en evidència.

Roca és, a més a més, una persona molt amable i agradable, assequible a tothom, sense cap d'aquests tics de fatxenderia, estridència o suposada originalitat existencial habituals en alguns escriptors. Això ha fet que compti amb un munt de seguidors i seguidores, jo diria que més seguidores que no pas seguidors, però com que, en general, crec que les dones llegeixen més i més sovint, tampoc no resulta gens estrany que sigui així. 
Resultat d'imatges de maria carme roca llibres
El seu aspecte aparentment fràgil, gairebé de fada modernista, pot amagar una mica la saviesa i l'experiència que ha aplegat al llarg de la seva vida professional. En comparació amb l'espai que les televisions dediquen a segons quins escriptors, amb una obra relativament reduïda, Maria Carme Roca, com d'altres  escriptores catalanes, no acostuma a comptar amb aquestes promocions mediàtiques abusives,  que sovint no acabes d'entendre.

Aquest blog l'havia dedicat, a l'inici, a la poesia escrita per dones, en català, però per diferents motius en diversificaré el contingut, ampliant-lo al món de la literatura escrita per dones, en català, sobretot, però també en d'altres llengües, i en qualsevol dels gèneres literaris. La concessió del premi Prudenci Bertrana a Maria Carme Roca pot ser un bon moment per a la renovació, tot i que ja fa temps que la temàtica del blog és més eclèctica.