diumenge, 29 de maig de 2011

Enriqueta Paler i Trullol
Avui evocaré una poeta de la qual no tinc poemes ni imatges, malauradament. Tan sols m'he ensopegat amb referències i petits fragments del que va escriure, tot i que té un carrer dedicat a la seva ciutat natal.

Enriqueta Paler i Trullol va néixer a Figueres el 1842 i va morir a la mateixa ciutat el 1927.

Va escriure al principi en castellà però aviat va començar a utilitzar el català. L'ambient familiar li era favorable, el seu pare era professor de llatí i la seva mare també era una dona culta, ambdós la van animar a escriure. El 1881 va publicar els seus primers poemes, que va dedicar a una altra escriptora, en aquest cas en castellà, avui força oblidada, Luisa Torralba de Martí.


Enriqueta Paler i Trullol va ser força coneguda en l'època, va rebre diferents premis, però avui la seva producció no es troba a l'abast llevat d'alguna composició inclosa en obres col·lectives. Al volum titulat Llibre de la Renaixensa, de 1888, s'hi troba un poema seu, Desolació. També es pot trobar un poema dedicat a la Verge Maria en un llibre sobre Ripoll.


D'altres referència que he trobat sobre publicacions en la premsa de l'època:  1. «[Àngel formós, gentil nena]». La Dona Catalana, n. 33 (21-V-1926), 3 (Concurs de poesia femenina) [Poesia]
  2. «A la filleta dels esposos senyors d’Abadal, Maria del sagrat Cor de Jesús». La Dona Catalana, n. 47 (27-VIII-1926), 3 (Concurs de poesia femenina) [Poesia]
  3. «Petita antologia empordanesa (D’autors nats abans de 1860): “A reveure”». La Veu de Catalunya,28-IV-1927 [vespre] [Poesia]
  4. «A reveure». La Veu de Catalunya,6-XII-1930 [vespre] (Pàgina Femenina de La Veu) [Poesia]
La Vanguardia va mencionar la seva mort amb una nota breu però significativa, en l'apartat regional dedicat a Figueres:

Ha fallecido a muy avanzada edad la inspirada poetisa doña Enriqueta Paler y Trullol tan ventajosamente conocida en el campo literario. Los premios obtenidos en distintos certámenes son innumerables, pudiendo decir que los objetos de arte, medallas y diplomas llenaban materialmente varias habitaciones de su casa...

En un article sobre certàmens poètics realitzats a Figueres, publicat al Diari de Girona i escrit per Josep Maria Bernils Mach, també he trobat aquesta referència:

En el 1882 va tenir lloc un certamen literari que va anar a càrrec del Centre Artístic i Industrial de Figueres, entitat que havia estat creada aquell mateix any. Es va anunciar com «un certamen literari per a la il·lustració i foment de les arts» i l´acte va tenir lloc el dia 4 de maig, també en el Teatre Municipal.

La Reina de la Festa fou la poetessa i escriptora figuerenca Enriqueta Paler i Trullol (1842-1927), que vivia al carrer del Pouet, ara plaça de les Patates, i es considerada la primera dona figuerenca que es va dedicar a la poesia. La revista l´Abeille d´Or, en el 1927, deia que «la seva poesia és d´expressió francament sentimental i transparent, que és de volada lírica, modesta com enlairada de concepció».

Enriqueta Paler va ser tia-àvia de les germanes Vayreda.

A internet, tot i que hi ha diferents entrades que la mencionen, només he trobat petits fragments, com ara aquest inclòs en l'Atles literari gironí:
POEMA DE CIRCUMSTÀNCIES

Dels rierals a la vora
sota'ls pollancres gegants
¡qué bé que s'hi està a tot hora!
y'l remor ¡com enamora!
de tantas fonts i vessants...

"A la incomparable Arbúcies"