dijous, 1 d’octubre del 2009

Poetes vives, però oblidades...

Benzina, revista d'excepcions culturals, inclou en el darrer número un reportatge anomenat El club dels poetes vius, al qual dedica la portada. Els poetes vius sobre els quals parla la revista, tots ells importants i remarcables, són deu: vuit homes i dues dones. Ni tan sols les publicacions modernes tenen en compte l'aportació poètica de les dones, la paritat hauria de funcionar, sobre tot, en aquests àmbits culturals on la presència de la dona és important i on se suposa que existeix una gran sensibilitat pel que fa a la igualtat d'oportunitats de difussió.

Les dues dones privilegiades (excepcions culturals?) són Ester Xargay i Anna Aguilar-Amat. Res a dir, les dues són grans poetes i les tinc en l'arxiu de noms a incloure en aquest modest Tèrbol Atzur. No vull prioritzar tendències, en el blog, tan sols constatar la gran diversitat i nombre de dones que escriuen poesia i que no són massa presents en biblioteques ni antologies, per regla general.

Aprofito aquesta entrada per fer una crida de cara a l'ampliació d'aquest inventari poètic amb veu femenina. No hi ha cap filtre, el filtre el posaran les lectores i els lectors quan triïn i remenin. Si voleu incloure alguna autora, o si escriviu poesia, tant si heu publicat com si no, i voleu formar part d'aquesta iniciativa, podeu enviar uns quants poemes, unes dades biogràfiques i, si voleu, una fotografia, a l'email: jcostacod@gmail.com.

També es poden aportar nous poemes d'autores ja inventariades. Com que el blog l'he endegat per afició i sense afany de lucre, espero que perdonareu la lentitud i els lapsus temporals. De fet, crec que no s'acabarà mai... aquesta és, també, la seva virtut.


6 comentaris:

Sandra D.Roig ha dit...

Vaig tenir el privilegi d'escoltar a L'Anna Aguilar Amat durant la kinzena poetica de Vilafranca, l'any 2007 en directe, i t'asseguro que poques i pocs tractan la lletra amb la sensibilitat amb la que la transmet.
Enhorabona per la tasca del tèrbol atzur.

una abraçada.

Júlia ha dit...

Totalment d'acord, el que em sap greu és que a l'hora de comptabilitzar veus poètiques femenines se n'oblidin tantes.

Mercès pel suport, Sandra, si saps de més noms a tenir em compte m'ho dius.

GLÒRIA ha dit...

Un dia d'aquests, la setmana vinent, et faré arribar un parell o tres de poemes. Si no els creus adequats, agraïré la teva franquesa, Júlia.
records al pere.

Júlia ha dit...

Glòria, segur que són excel·lents, envia'm també una foto i unes dades biogràfiques, per completar el post.

GLÒRIA ha dit...

Se m'ha fet tard, Júlia. Se m'ha tirat, com altres cops, el temps a sobre. Voldria saber fins quan puc fer-te arribar algun treball i el que demanes. Gràcies.

Júlia ha dit...

Glòria, quan et vagi bé, jo també ho penjaré quan pugui, quan tinguis el material me l'envies per email o com et sembli, fins aviat.