dimecres, 28 de setembre del 2016

SÍLVIA ROMERO I OLEA

Resultat d'imatges de SILVIA ROMERO I OLEA



En d'altres ocasions he mencionat l'obra i les publicacions de la Sílvia Romero però ara la puc incloure en la nòmina de poetes, acaba de publicar el seu primer llibre en aquest gènere que probablement no serà el darrer. El llibre ve avalat pel premi Badenes Dalmau. És possible que el nom d'aquest poeta no digui res, avui, a molta gent, però va ser un autor de la Renaixença valenciana, company i amic de Teodor Llorente. El premi l'atorga l'ajuntament d'Alberic, a la Ribera Alta, petita pàtria del poeta, ja fa més de quaranta anys que es lliura aquest guardó.


Dades biogràfiques (origen: portal de l'autora)


Sílvia Romero i Olea neix a Barcelona el 1962, i es llicencia en Filologia Catalana a la universitat d’aquesta mateixa ciutat. S’inicia en el món de l’escriptura amb la creació de contes infantils, alguns d’ells publicats a la revista Tretzevents.

Posteriorment treballa el relat breu, gènere amb el qual obté diversos guardons literaris, dels quals cal destacar el “III Premi Ramon Planes de Narrativa Breu” (2006) amb el recull de contes titulat Verbes.

En poesia col·labora amb la Fundació Akwaba per tal de denunciar la situació dels nens i nenes soldats arreu del món mitjançant el llibre Jocs de guerra. Cosa d’infants, escrit amb coautoria amb Alícia Gili. Anys després, el 2015, tornarà a la poesia amb el recull ABCdari poètic, guanyador del "Premi Francesc Badenes Dalmau de Poesia", dins el 43è certamen dels Premis d'Alberic (publicat per Perifèric el juny de 2016).

Però és en el camp de la novel·lística on s’hi troba més a gust, i fruit de la seva dedicació són les obres Amor a sang freda, finalista del “II Premi Sèrie Negra de Novel·la” (2002); Ànima mesquina, guanyadora del “XVII Premi de Narrativa Sebastià Juan Arbó” (2004); Iskander. Un viatge a la màgia dels llibres, guanyadora del “5è Premi Lleida per a Projecte de Novel·la” (2006) i finalista del "I Premi Ictineu" (2009), escrit amb coautoria amb Alícia Gili; Júlia M., guanyadora del “IV Premi Ramon Roca Boncompte” (2008); i El camí del Bandama Vermell, guanyadora del "Premi Columna Jove 2010", escrit amb coautoria amb Alícia Gili. Recentment ha estat guardonada amb el "XVè Premi El Lector de l'Odissea" amb la novel·la Lladres d'històries, publicada per Proa el març de 2014 sota el títol El plagi.

També ha conreat el gènere dramàtic, i una mostra d'aquest el trobem en l'obra publicada el 2012 Verí, finalista del "8è Concurs Literari Vila de Gràcia. Textos Teatrals" (2010)

En l’actualitat treballa com a conductora de Clubs de Lectura: club "La Crisàlide", a la biblioteca Joan Oliva de Vilanova i la Geltrú (des de 2008), club "Tardes literàries", a la biblioteca Manuel de Pedrolo de Sant Pere de Ribes (des de 2008), club "Celler de lletres", a la biblioteca Ramon Bosch de Noya de Sant Sadurní d'Anoia (des de 2012). També ha conduït el "Club de lectura d'adults" de l'Ajuntament de Canyelles durant el curs 2010-2011, i participa activament en el col·lectiu "Psicoanàlisi i literatura" des de 2005.

Des de gener de 2009 s'ha encarregat del bloc de crítica literària Caducitat immediata, malauradament desactivat a causa de la crisi econòmica, que també repercuteix i sacseja la nostra cultura. Amb tot, al cap d'uns anys, recupera el nom del blog (Caducitat immediata) i inaugura una secció amb aquests continguts dins la revista digital Lo Càntich.

És sòcia de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana i de l'Associació de Relataires en Català(ARC), associació de la qual ha estat Presidenta des de juny de 2010 fins octubre de 2012. Des de setembre de 2013 col·labora en el programa setmanal de cultura Tirant de llibres, a Ràdio 7 Sant Celoni, i posteriorment i dins d'aquesta mateixa emissora, entra a col·laborar en el programa infantil Contes per somiar (col·laboracions mensuals).

També ha estat Directora de Lo Càntich (Revista digital de literatura, art i cultura) durant l'any 2012, i en l'actualitat hi col·labora amb la secció "Xarxa literària" (des de gener de 2013), "La veu del traductor" (des de gener de 2014), i "Caducitat immediata" (des de juny de 2015).

El gener de 2014 i conjuntament amb Olga Sanfeliu i M. Jesús Royo funda la Revista de creació literària Inèdits. I un parell d'anys més tard, el juny de 2016, inaugura el programa cultural online "Tast de lletres", una idea original de Toni Arencón Arias i Sílvia Romero i Olea, que s'emet des del Canal ARC-Tv.


Petit tast de poemes

El llibre, original, divers i inspirat, segueix la ruta de l'abecedari, en homenatge a l'autora copio els poemes relacionats amb les seves inicials, S i R.


S'ha clos un món
amb la tortura exsangüe
del silenci atroç.

S'ha ofegat un cosmos
on les aus ancoraven,
rere núvols malaltissos
de pol·lució.

Ells han respirat l'aire fràgil,
esventrat de perfums,
sense cercar mes oratge
que el cant dels difunts.

S'ha clos un món.
No hi ha vencedor.
No hi ha perdedor.





Ressecant el cos, el plugim
em destil·la els antics anhels
que remouen velles engrunes
de passió mort i oblidada.


Sadollada de perles d'aigua
desconeguts ulls invisibles
inspiro l'ardor de calitja
enfebrada de lascívia.

I confosa, m'allunyo
amb el pas decantat
vers un món irreal
on res no viu
res no alena.
On potser
conegui
la mort.






4 comentaris:

Unknown ha dit...

Interessant en lletra, música i forma. Li desitjo sort.

Glo.Bos.blog ha dit...

No sabia que la Sílvia conreava la poesia. M'agraden els seus poemes. Gràcies, Júlia, tu sempre ens tens al dia!

Francesc Puigcarbó ha dit...

mira que he trobat a una revista digital de Sabadell:

https://www.facebook.com/events/311777232524740/?active_tab=highlights

Júlia ha dit...

No m'estranya que es facin servir aquestes paraules, són d'un poema de la Marçal i molt populars, s'han utilitzat força, en tot cas al menys el meu blog és més antic.